Ziua Națională
Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit în data de 27 noiembrie 2023 un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Au participat elevii Liceului Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu”.
Sf. Dumitru
Pe 26 octombrie, de Sf. Dumitru, ziua lui Bolintineanu şi a bolintinenilor, Centrul Cultural „Şcoala Veche” a fost în mijlocul manifestării culturale organizate cu acest prilej. Au participat peste 300 de elevi de la Şcoala Gimnazială Palanca-Stoeneşti şi Liceul Tehnologic „D. Bolintineanu”
Vizită liceu
În data de 25 octombrie 2023, elevii claselor a IX-a din Liceul Tehnologic „D. Bolintineanu” au vizitat Centrul Cultural „Şcoala Veche” pentru a se familiariza cu istoria şi cultura oraşului în care vor învăţa următorii patru ani. Au vizitat expoziţiile „Cronostampe”, „D. Bolintineanu -150” şi „Dintre sute de reviste… Secvenţe culturale bolintinene”
Aniversare bibliotecă
Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit festivitatea aniversării a 75 de ani de biblioteca publică la Bolintin Vale, desfăşurată pe 2 septembrie 2023, în organizarea Compartimentului Cultură din cadrul Primăriei oraşului Bolintin Vale, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineană şi în colaborare cu Liceul Tehnologic „D. Bolintineanu”.
Atât programul manifestării, cât şi personalităţile invitate trebuia, în viziunea organizatorilor, să scoată în evidenţă starea actuală a bibliotecii, dar şi a comunităţii bolintinene. Obiectivul a fost atins, căci participanţii au putut constata cu proprii ochi rezultatele investiţiilor autorităţilor locale în cultură, în infrastructura cultural-educativă în general, în bibliotecă în special. Aşa se face că din momentul în care Primăria oraşului Bolintin Vale şi-a exercitat dreptul de preempţiune şi a putut dispune de clădirea monumentului istoric Poşta Veche pentru a-i da funcţiunea de bibliotecă, activitatea instituţiei s-a înscris pe un drum ascendent: s-a dublat fondul de carte, s-a înzecit numărul cititorilor, numărul evenimentelor a crescut în mod exponenţial, s-a organizat o sală de lectură etc., într-un efort permanent al Bibliotecii Orăşeneşti de adaptare rapidă la cerinţele secolului 21.
Lansare de carte
În data de 30 iulie 2023, Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit lansarea volumului „Orizont literar bolintinean”, semnat de Florentin Popescu şi publicat la editura bolintineană Sud. Au participat 23 de persoane.
Școala de vară
În data de 4 iulie 2023 copiii de la „Şcoala de vară” organizată de m-rea Găiseni (jud. Giurgiu), îndrumător monahia Benedicta Moldovan, au poposit la Centrul Cultural „Şcoala veche” unde li s-a prezentat clădirea monument istoric şi expoziţia „Cronostampe”, subliniind traseul istoric al localităţii, de la Potopul lui Noe la Bolintinul modern, cu o relatare despre mănăstirea Bunavestire. De asemenea, au vizitat expoziţia „D. Bolintineanu – 150”şi au vizionat filmul documentar „Lumea lui Romulus”. Au participat 40 de copii şi 8 adulţi.
Ziua Iei, Drăgaica
Centrul Cultural „Şcoala Veche” Bolintin Vale a găzduit în data de 24 iunie 2023 „Viaţa la ţară… de Drăgaică: popular – tradiţional – naţional”, ocazionat de sărbătorirea „Zilei universale a iei”.
Din program:
• vernisajul expoziţiei de ştergare şi piese de port bolintinean;
• alocuţiune pe tema culturii tradiţionale susţinută de d-na conf. univ. dr. Ioana Ruxandra Fruntelată, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „C. Brăiloiu” al Academiei Române;
• „Copiii – purtători de tezaur românesc” prezentare de piese de costum naţional în urma căreia copiii participanţi vor primi diplome şi medalii;
• concert de muzică populară şi folk;
• degustarea de produse tradiţionale.
Organizatori:
Compartimentul Cultură din Primăria oraşului Bolintin Vale
Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu
Parteneri:
Liceul Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu” Bolintin Vale (director prof. Iuliana Beldiman).
Colaboratori:
Şcoala Gimnazială Cosoba (director prof. Luminiţa Boghean).
Revista „Sud”
Au participat un număr de 97 de persoane.
Micii artiști
În data de 18 mai 2023, Centrul Cultural „Şcoala Veche”, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Malu Spart a pus în practică proiectul educaţional „Micii artişti”, care a constat într-un atelier de pictură şi grafică şi o expoziţie cu lucrările elevilor. Au participat 21 de persoane.
Noaptea muzeelor
Centrul Cultural „Şcoala Veche” a participat în data de 13 mai la ediţia „Noaptea Muzeelor” 2023. În orarul de funcţionare (18.00-24.00) publicul a putut participa la o şedinţă a Clubului de Istorie şi vizita expoziţiile „Cronostampe” şi „Dimitrie Bolintineanu”. La Şcoala Veche a fost un flux continuu de vizitatori de toate vârstele. Pe lângă cele două expoziţii, câţiva (mai ales foşti elevi) au dorit să vadă întreaga clădire şi să afle amănunte despre restaurarea ei. Ultimul grup a părăsit clădirea la ora 23.35. Am înregistrat un număr de 217 vizitatori. Structura pe vârste: (6-10 ani) – 13; (11-14 ani) – 18; (15-20 ani) – 29; (21-30 ani) – 35; (31-50) ani – 52; (51-65 ani) – 43; (66-78) ani – 27.
Ziua Independenței
În data de 9 mai 2023, la Centrul Cultural „Şcoala Veche” a fost sărbătorită o zi cu multiple semnificaţii: „Ziua Independenţei de stat a României”, „Ziua Europei” şi „Ziua Victoriei”. La eveniment au participat elevi ai Liceului Tehnologic „D. Bolintineanu”, cadre didactice, public divers.
Au fost prezentate proiecţii, susţinute alocuţiuni şi scurte momente artistice. Au participat 118 persoane.
Vizita bibliotecari
În data de 26 aprilie 2023, Centrul Cultural „Şcoala Veche” a primit vizita bibliotecarelor din bibliotecile şcolare din judeţul Giurgiu. La vizită au participat 26 de persoane cărora le-am prezentat clădirea monument istoric „Şcoala Veche” şi expoziţiile pe care le găzduieşte.
Aniversare Bolintin
Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit în data de 18 martie 2023 manifestarea dedicată aniversării a 590 de ani de la prima atestare documentară a Bolintinului. Cu acest prilej a fost vernisată expoziţia „Cronostampe – Incursiune în istoria unei comunităţi ce începe cu Potopul lui Noe şi transcende veacurile…” Invitat special a fost prof. univ. dr. Dumitru Preda şi au participat Cetăţenii de Onoare ai oraşului Bolintin Vale: George Apostoiu, Florentin Popescu şi Nicolae Scurtu. Numărul participanţilor a fost de 110.
Aniversare echipa fotbal
Cu ocazia împlinirii a cincizeci de ani de la înfiinţarea celei mai cunoscute şi iubite echipe sportive bolintinene, echipa de fotbal „Unirea Bolintin Vale”, denumită apoi „Petrolul Bolintin Vale”, în data de 24 septembrie la Centrul Cultural „Şcoala Veche” a fost organizat un eveniment la care au participat fotbalişti de ieri şi de azi, suporteri, oameni implicaţi în angrenajul fotbalistic judeţean şi local, precum şi oficialităţi locale (Daniel Trăistaru şi Leontin Zamfir, primarul şi respectiv viceprimarul oraşului). Pe lângă scopul evident al creşterii coeziunii sociale, manifestarea a dorit să reliefeze faptul că sportul este o componentă culturală de bază şi să facă diferenţa între sportul pentru educaţie şi sănătate şi sportul în scop mercantil. Pe lângă întâlnirea propriu-zisă, evenimentul a oferit ocazia vizitării unei expoziţii dedicate, a vizionării unui film documentar despre sportul bolintinean şi a lansării cărţii-album, „Hai Unirea! Hai Petrolul! Hai la fotbal Bolintin!”, semnată de ing. Vili Pârvănescu, fost component de bază al echipei. Încă un element de notat în privinţa investiţiilor culturale ale oraşului Bolintin Vale, este acela că volumul a fost publicat la editura locală Sud.
Club Istorie și Lansare de carte
În data de 10 septembrie 2022, Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit a LX-a ediţie a Clubului de Istorie. Tema întâlnirii a fost „Istorie şi literatură din arealul cultural bolintinean”. Programul a cuprins prezentarea expoziţiei „Bolintinenii lui Bolintineanu – familia Bolintineanu”, o discuţie despre poemul „Profira”, aparţinând lui D. Bolintineanu, în care este vorba despre Bolintin şi bolintineni, precum şi o relatare despre starea creaţiei literare româneşti din diaspora prin intermediul Alexandrei Firiţă. De asemenea, foarte aşteptată a fost şi lansarea cărţii „Dimitrie Bolintineanu – un pelerin romantic valah”, semnată de George Apostoiu, Cetăţean de Onoare al oraşului Bolintin Vale şi publicată la editura bolintineană Sud. La eveniment au participat un număr de 39 de persoane din localităţile Bolintin Vale, Palanca, Stoeneşti, Hobaia, Dârvari şi Bucureşti.
Concurs Național Creație Literară
Subiectul comemorării lui Dimitrie Bolintineanu nu a lipsit nici din cadrul Festivalului Toamna Culturală Bolintineană, ajuns la ediţia a X-a.
În data de 22 octombrie 2022, la Centrul Cultural „Şcoala Veche”, în prezenţa a 120 de participanţi, s-a desfăşurat festivitatea de premiere a Concursului Naţional de Creaţie Literară „D. Bolintineanu”, un concurs de tradiţie, ajuns la cea de-a XXXI-a ediţie şi care a înregistrat participări meritorii din aproape toate regiunile locuite de români: Muntenia, Oltenia, Moldova, Basarabia, Transilvania… Evenimentul a constituit un bun prilej pentru prezentarea istoriei clădirii Şcoala Veche şi de a se evidenţia, odată mai mult,
contribuţia deosebită a oraşului Bolintin Vale la cultura naţională.
Ziua Națională
Centrul Cultural „Şcoala Veche” a găzduit în data de 29 noiembrie 2022 un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României. Au participat elevii Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bolintin Vale şi ai Liceului Tehnologic „Dimitrie Bolintineanu”.
Lansare carte arthitect J. E. Berthet
Centrul Cultural „Şcoala Veche”, Compartimentul Cultură din cadrul Primăriei oraşului Bolintin Vale şi ACTIB au organizat în data de 26 noiembrie 2022 lansarea unui volum deosebit de important pentru istoria locală şi natională: John Elisée Berthet: eleganţa La Belle Époque, apărut în colecţia „Arhitecţi de neuitat”, la Editura Istoria Artei şi semnat Oana Marinache. Prin această lucrare, autoarea îl readuce în atenţie pe arhitectul John Elisée Berthet, autorul unor opere arhitectonice ce înobilează Capitala ţării, dar şi al unei clădiri emblematice pentru patrimoniul cultural bolintinean – „Şcoala Veche”. Prezentarea cărţii a avut loc în chiar clădirea realizată de arhitectul John Elisée Berthet, respectiv „Şcoala Veche”, în prezenţa a 83 de persoane, între care s-au numărat membrii Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu, Asociaţiei „Istoria Artei” din Bucureşti şi ai Cercului de Studii Muzeale din Universitatea Bucureşti.
Ziua iei
Vineri, 24 iunie 2022, cu începere de la ora 18.00, Centrul Cultural „Şcoala Veche” a organizat cu ocazia „Zilei iei româneşti” vernisajul expoziţiei: „Viaţa la ţară… pe când timpul nu mai avea răbdare! Popular, tradiţional, naţional… la Bolintin”.
La vernisaj au participat un număr de 68 persoane, dintre care: sub 16 ani – 20; între 20 şi 40 ani – 10; între 40 şi 60 ani – 22; peste 60 ani – 16.
Expoziţia a surprins epoca de transformare, orăşenizare a traiului şi portului popular, precum şi intervenţiile autorităţilor române pentru conservarea cât mai multor aspecte tradiţionale. Deşi cu o durată scurtă (şase săptămâni), ce a coincis cu vremea vacanţei şi concediilor, expoziţia a surprins atât prin numărul mare al vizitatorilor, cât şi prin reacţiile pozitive ale acestora.
Dacă ţinem seama că printre ei s-au numărat specialişti în domeniu, muzeografi, istorici de artă, arhitecţi, profesori universitari, studenţi şi doctoranzi, succesul expoziţiei temporare bolintinene este cu atât mai evident.
Expoziţia, cu caracter temporar, a rămas deschisă până în data de 5 august 2022. În acest răstimp a fost vizitată de un număr de 257 persoane, atât din oraşul Bolintin Vale, cât şi din alte localităţi (Bucureşti, Palanca, Stoeneşti, Bolintin Deal, Ogrezeni, Hobaia, Floreşti, Giurgiu, Mârşa, Crevedia, Poenari, Cosoba, Trestieni, Buturugeni…).
Vizită Asociația Istoria Artei
Sub organizarea Centrului Cultural „Şcoala Veche” şi a Asociaţiei pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu, în data de 9 iulie 2022 s-a desfăşurat o vizită a Asociaţiei „Istoria Artei” din Bucureşti, coordonată de istoric de artă dr. Oana Marinache, la cele mai importante monumente istorice din zona oraşului Bolintin Vale.
Printre obiectivele vizitate în această zi s-a numărat şi clădirea monument istoric „Şcoala Veche”, creaţie din anul 1888 a arhitectului John Elisee Berthet, despre care Oana Marinache a publicat un volum monografic. În timpul vizitei, au fost remarcate elemente arhitecturale originale ale Şcolii Vechi care o consacră drept un proiect arhitectural atipic pentru un sat valah de secol XIX.
Au participat un număr de 32 de persoane (arhitecţi, istorici, ingineri, profesori, muzeografi, publicişti). Evenimentul a fost reflectat în paginile ziarului „Adevărul” (https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/bogatul-patrimoniu-din-bolintin-vale-2178649.html) şi revistei „Sud” (https://revistasud.ro/istoric.html).
Ziua culturii naționale
Compartimentul Cultură din cadrul primăriei oraşului Bolintin Vale, în parteneriat cu revista „Sud” şi Asociaţia pentru Cultură şi Tradiţie Istorică Bolintineanu (ACTIB) a organizat în data de 15 ianuarie 2022, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, evenimentul-dezbatere „DONATOR – DONAŢIE – CULTURĂ. Despre motivaţia donatorului şi valorificarea donaţiei în cadrul instituţiilor de cultură”. În cadrul manifestării, un punct principal l-a constituit vizitarea şi prezentarea evoluţiei clădirii monument istoric Şcoala Veche. Au participat 47 de persoane (42 adulţi, 5 copii).
Comemorare Dimitrie Bolintineanu
Principalul proiect cultural al oraşului Bolintin Vale în anul 2022 a fost legat de comemorarea a 150 de ani de la moartea celei mai de seamă personalităţi a oraşului nostru, scriitorul, publicistul şi omul politic Dimitrie Bolintineanu.
În cadrul proiectului „Anul comemorativ Bolintineanu” s-au desfăşurat o serie de manifestări culturale ce au îmbrăcat forme diverse, în scopul unei cât mai bune vizibilităţi şi a atragerii unei participări cât mai numeroase. Evenimentul central dedicat comemorării lui Dimitrie Bolintineanu a avut loc în chiar ziua în care se împlineau cei 150 de ani de la moartea sa, 19 august 2022, la Centrul Cultural „Şcoala Veche”. Cu o participare diversă şi numeroasă (circa 300 de persoane), Bolintinul din Vale a reamintit contribuţia deosebită a celui mai de seamă fiu al său la crearea României moderne, la cultura naţională şi europeană. Au fost prezente personalităţi actuale din toate domeniile în care, cu atâta succes, a activat Dimitrie Bolintineanu: scriitori, ziarişti, profesori universitari, artişti, oameni politici… Amintim, spre neuitare, câteva nume: actorii Ileana Popovici şi Mircea Diaconu, prof. univ. Ioana Fruntelată, Evelyne Maria Croitoru şi Vasile Szolga, publiciştii George Apostoiu şi Nicolae Scurtu, scriitorii Alexandru Cazacu şi Victoria Milescu, gazetarii Florentin Popescu şi Firiţă Carp, oamenii politici Dumitru Beianu, Robert Cazanciuc, Elena Dinu, Marian Mina…
Porţi deschise la Şcoala Veche
Durata: noiembrie şi decembrie 2021, ianuarie 2022.
Proiect pentru promovarea şi familiarizarea cu clădirea restaurată a Şcolii Vechi, monument istoric emblematic pentru comunitatea bolintineană.
Organizator – Compartimentul Cultură din cadrul Primăriei oraşului Bolintin Vale.
În cele trei luni Şcoala Veche a fost vizitată de 387 de persoane, dintre care 293 elevi de gimnaziu şi liceu.
Centrul Multicultural din Bolintin – Vale își propune următoarele acțiuni:
- crearea unor ateliere de arte plastice și fotografie
- sală pentru spectacole și repetiții
- cenacluri literare
- evenimente culturale precum “Ședința clubului de istorie”, “Ziua internațională a cărții”
- salonul de carte și presă bolintineană
- Festivalul Toamnă Culturală Bolintineană etc.
Toate aceste acțiuni au o contribuție semnificativă la valorificarea diversității culturale ca resursă a regiunii Dunării, participând numeroase personae din această zonă.
Sala Atelier arte plastice (P04)
Va fi amenajată în corpul vestic al clădirii, la parter. Sala atelier arte plastice va fi un spațiu destinat evenimentelor culturale ce țin de artă vizuală, în care se vor putea desfășura ateliere de creație pentru pictură, pictură în culori de apă, în ulei, desen, modelaj, grafică și design etc. Amenajarea sălii pentru ateliere/workshopuri arte vizuale este destinată copiilor/elevilor și tinerilor talentați, cadrelor didactice, dar și artiștilor plastici și artizanilor existenți în arealul bolintinean. Sala va dispune de o capacitate de 10 locuri, pe suprafață de 47,4 mp, dar și de diverse facilități, care vin în sprijinul desfășurării acestor evenimente specifice de genul meselor atelier pentru artă plastică, șevalet, soclu model/desen, scaune, etajere cu rafturi și dulapuri pentru depozitarea materialelor, cuiere.
Va fi dedicată următoarelor tipuri de activități:
- Pictură în culori de apă pe suport de lemn, sticlă, carton;
- Pictură în ulei pe suport de lemn, pânză, sticlă, carton;
- Pictură și desen de șevalet (după model);
- Desen în creion pe toate tipurile de suport specifice acestei tehnici;
- Desen în cărbune pe toate tipurile de suport specifice acestei tehnici;
- Grafică în tuș (peniță);
- Ilustrare de carte (grafică de carte);
- Linogravură;
Modelaj în lut sau materiale similare (piese de dimensiuni reduse).
Sala Atelier fotografic (P05) va fi amenajată în corpul vestic al cădirii, la parter și va avea capacitate de 10 locuri, pe o suprafață de 53,6 mp. Sala Atelier fotografic va fi un spașiu destinat evenimentelor culturale ce țin de arta vizuală fotografică, cât și de arta audiovizuală și media, video, multimedia. Se vor putea desfășura ateliere de creație fotografică, cluburi pe teme cultural – educative pentru dezvoltarea competențelor digitale și pentru susținerea educației și a culturii online, workshopuri specifice de realizare, editare (procesare), printare pe suport fotografic semiprofesional a fotografiilor de artă, editarea albumelor fotografice și publicațiilor cu tematici diverse pentru promovarea valorilor locale (istorie, tradiție, artă, actualitate), realizarea, editarea și prezentarea filmelor de artă și realizarea unei baze de date și arhivarea fotografiilor și filmelor ale patrimoniului local. Vor avea loc evenimente destinate accesibilizării copiilor și tinerilor talentați la tehnologii moderne, în vederea deprinderii cunoștințelor necesare pentru utilizarea echipamentelor de procesare foto și video, a aplicațiilor specificede expunere pe dispozitive mobile multimedia pentru realizarea și expunerea online de produse culturale analogice.
Sala va dispune de diverse dotări, care vin în sprijinul desfășurării acestor evenimente specifice și anume: birouri, scaune, etajere cu rafturi și dulapuri, dar și echipamente pentru editarea/procesarea imaginilor foto/video: minilaborator fotografic, multifuncțională laser, monitoare LED, cu rezoluții performante, desktopuri, imprimante și scanere de rezoluții mari, server pentru arhivare baze de date.
Cu ajutorul echipamentelor semiprofesionale pentru producția foto/video: aparate foto și camere video, trepied, se vor putea organiza sesiune de filmare/fotografiere a evenimentelor organizate din cadrul Centrului Multicultural “Școala Veche”, obținându-se astfel fotografii și filme. Pentru promovarea tradițiilor, meșteșugurilor, obiectelor de cult locale, materialele video, prezentările, și alte materiale realizate în cadrul atelierelor, vor fi diseminate local și în mediul online. Astfel, se va asigura accesul cât mai multor persoane la cultură și informație.
Sala de spectacole și repetiții (P07) va fi amenajată în corpul estic al cădirii, ceea ce o va face atractivă pentru desfășurarea de evenimente, beneficiind de o intrare prin Foyerul Centrului Multicultural. Sala de spectacole și repetiții va fi un spațiu destinat evenimentelor culturale ce țin de arta interpretativă, teatru și repetiții, audiții muzică clasică, proiecții filme documentare/filme, teatru de păpuși, muzică și dans, comunicări științifice, de artă, istorie, tradiție, conferințe etc.
Va dispune de o capacitate de 39 locuri pentru publicul spectator, iar pentru alte tipuri de evenimente de maxim 49 locuri și va fi dotată corespunzător. Va fi prevăzută inclusiv accesibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii. Sala va avea o suprafață de 55,6 mp, dar și diverse facilități care vin în sprijinul desfășurării acestor evenimente (videoproiector, microfon wireless și receptor, set de stative pentru boxe, sistem (microfon) wireless pentru instrumente muzicale, stativ microfon).
Toate aceste evenimente au ca scop încurajarea și intensificarea contactelor personale, promovarea dialogului intercultural, dar și a schimburilor lingvistice.
Atelierele de creație conduc la îmbunătățirea condițiilor pentru schimburile de tineri, dar și stabilirea unei rețele de forte creative. Promovaea acestor acțiuni și schimburi culturale vor contribui semnificativ la sensibilizarea și informarea opiniei publice la nivel local, dar și la nivelul regiunii Dunării.
Sala Atelier fotografic (P05) va fi amenajată în corpul vestic al cădirii, la parter și va avea capacitate de 10 locuri, pe o suprafață de 53,6 mp. Sala Atelier fotografic va fi un spașiu destinat evenimentelor culturale ce țin de arta vizuală fotografică, cât și de arta audiovizuală și media, video, multimedia. Se vor putea desfășura ateliere de creație fotografică, cluburi pe teme cultural – educative pentru dezvoltarea competențelor digitale și pentru susținerea educației și a culturii online, workshopuri specifice de realizare, editare (procesare), printare pe suport fotografic semiprofesional a fotografiilor de artă, editarea albumelor fotografice și publicațiilor cu tematici diverse pentru promovarea valorilor locale (istorie, tradiție, artă, actualitate), realizarea, editarea și prezentarea filmelor de artă și realizarea unei baze de date și arhivarea fotografiilor și filmelor ale patrimoniului local. Vor avea loc evenimente destinate accesibilizării copiilor și tinerilor talentați la tehnologii moderne, în vederea deprinderii cunoștințelor necesare pentru utilizarea echipamentelor de procesare foto și video, a aplicațiilor specificede expunere pe dispozitive mobile multimedia pentru realizarea și expunerea online de produse culturale analogice.
Sala va dispune de diverse dotări, care vin în sprijinul desfășurării acestor evenimente specifice și anume: birouri, scaune, etajere cu rafturi și dulapuri, dar și echipamente pentru editarea/procesarea imaginilor foto/video: minilaborator fotografic, multifuncțională laser, monitoare LED, cu rezoluții performante, desktopuri, imprimante și scanere de rezoluții mari, server pentru arhivare baze de date.
Cu ajutorul echipamentelor semiprofesionale pentru producția foto/video: aparate foto și camere video, trepied, se vor putea organiza sesiune de filmare/fotografiere a evenimentelor organizate din cadrul Centrului Multicultural “Școala Veche”, obținându-se astfel fotografii și filme. Pentru promovarea tradițiilor, meșteșugurilor, obiectelor de cult locale, materialele video, prezentările, și alte materiale realizate în cadrul atelierelor, vor fi diseminate local și în mediul online. Astfel, se va asigura accesul cât mai multor persoane la cultură și informație.
Sala de spectacole și repetiții (P07) va fi amenajată în corpul estic al cădirii, ceea ce o va face atractivă pentru desfășurarea de evenimente, beneficiind de o intrare prin Foyerul Centrului Multicultural. Sala de spectacole și repetiții va fi un spațiu destinat evenimentelor culturale ce țin de arta interpretativă, teatru și repetiții, audiții muzică clasică, proiecții filme documentare/filme, teatru de păpuși, muzică și dans, comunicări științifice, de artă, istorie, tradiție, conferințe etc.
Va dispune de o capacitate de 39 locuri pentru publicul spectator, iar pentru alte tipuri de evenimente de maxim 49 locuri și va fi dotată corespunzător. Va fi prevăzută inclusiv accesibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii. Sala va avea o suprafață de 55,6 mp, dar și diverse facilități care vin în sprijinul desfășurării acestor evenimente (videoproiector, microfon wireless și receptor, set de stative pentru boxe, sistem (microfon) wireless pentru instrumente muzicale, stativ microfon).
Toate aceste evenimente au ca scop încurajarea și intensificarea contactelor personale, promovarea dialogului intercultural, dar și a schimburilor lingvistice.
Atelierele de creație conduc la îmbunătățirea condițiilor pentru schimburile de tineri, dar și stabilirea unei rețele de forte creative. Promovaea acestor acțiuni și schimburi culturale vor contribui semnificativ la sensibilizarea și informarea opiniei publice la nivel local, dar și la nivelul regiunii Dunării.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Investim în viitorul tău!
Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională
prin Programul Operațional Regional 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României