Blog Școala Veche

     Am aflat cu interes despre demararea unui îndelung-așteptat eveniment, și anume reconstruirea și redarea în funcțiune a unui monument istoric plin de însemnătate pentru locuitorii orașului Bolintin-Vale, respectiv “Școala Veche”. Sunt multe istorii legate de acest loc în care vreme de mai bine de un secol sute și sute de elevi au dobândit tainele învățăturii de la dascălii lor. De aceea, ne place să credem că nu este aproape niciodată prea târziu de a repune în valoare un loc în care tradiția să întâlnească prezentul, dar și viitorul comunității noastre.

     Este îmbucurător că acest monument, ce datează din vremea marelui Spiru Haret (matematician, astronom și pedagog, cunoscut ca întemeietorul învățământului modern românesc, din funcția de Ministru al educației, pe care a deținut-o de trei ori) va reveni la viață sub forma unui centru multicultural, menit să redea urbei o parte din valorile perene la care ar trebui să ne raportam cu toții, și anume: cultură, tradiție și – nu în ultimul rând – neuitare.

   Profit de acest prilej pentru a-i felicita pe cei care au făcut posibil acest proiect, ce va face cu siguranță cinste orașului nostru, și aștept cu nerăbdare finalizarea sa.

     M. I.

28.08.2020

     Un proiect ce părea la un moment dat a nu mai fi posibil, a prins, iată, în sfârșit!, viață: clădirea “Școala Veche – Poetul Bolintineanu”, din orașul Bolintin-Vale va fi restaurată și redată circuitului socio-cultural al localității.

     Un monument istoric de aproape 131 ani, purtând pecetea marelui poet și revoluționar pașoptist Dimitrie Bolintineanu, fiu al acestor locuri, va renaște într-un centru multi-cultural, așa cum ne spun autoritățile locale. Lucrările au fost deja demarate, urmând a se finaliza către sfârșitul lui 2021.

     Însemnătatea acestui proiect pentru comunitatea bolintineana este neîndoielnică, de vreme ce va duce la reintroducerea în patrimoniul cultural al orașului a unui monument istoric plin de semnificații, de care se vor bucura, suntem siguri, atât bolintinenii cât și alți trecători prin acest vechi oraș muntenesc, răsărit parcă din inima foștilor codri ai Vlăsiei.

     Acest proiect ne duce cu gândul la faptul că, în ciuda vicisitudinilor vremurilor pe care le trăim, mai este loc și de inițiative care să consolideze și îmbunătățească imaginea orașului nostru. Sunt fericită ca vom putea să ne bucurăm, în curând, de acest locaș de cultură.

     D. R.

18/09/20

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Investim în viitorul tău!

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

prin Programul Operațional Regional 2014-2020

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României